This kitchen project was undertaken to solve a lot of little problems, and a few big ones:

 

The big ones first:

 

A lack of usable work space

Not enough cupboard space

Limited natural Light

No visual connection to the dining area

Not enough ceiling light and working light

 

, and some of the small ones:

 

Dated worktops and cabinetry

Floor has cracked in places

Appliances could do with upgrading

Utility area is under utilised

Colour scheme and decor need refreshing

 

 

I rectified these issues with a conversion to an open-plan layout, which is designed to maintain a degree of separation, but improve the flow of space, visual connection and lighting issues while giving a cosmetic overhaul and bringing the kitchen up to 2016 standard.

 

All work was undertaken by myself, including electrics, joinery, cabinets, worktops, plumbing, tiling, plastering, painting and finishing, so this now takes proud place as the very first of my construction projects which utilises no outside sub-contractors or specialists. It was a great challenge to underake every single aspect, and I learned a tremendous amount of new things, and managed to achieve a very specific, tailored design as a result.

 

Photographs and captions of the project from start to finish...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Improvement Process...

 

 

BEFORE & AFTER Snapshots

 

 

slabs-02

From the kitchen, looking towards the dining room

 

 

slabs-01

The view from the dining room showing the modification from closed to open -plan

 

 

slabs-03

Looking towards the dining area before and after construction

 

slabs-06

New custom-width cabinetry

 

lighting

Improvements to the lighting

 

 

 

 

Creating an Open Plan

 

 

walls-down

After checking the wall is non-structural, it is removed- a difference is evident already!

 

openplan

The new open-plan kitchen and dining area has much more visual connection now, and better flow

 

garden-02

Improved connection between the two spaces

 

open-from-kitchen

Removal of the wall from the kitchen side

 

kitchen-01

The new open-plan space

Day

Day view

 

kichen-open

Night View

 

kitchen-02

The distinctive brushed steel extractor and matching pendant lights help divide the space and form an interesting composition

 

kitchen-04

Extractor and pendant lights from the dining area side

 

 

kitchen-top

Looking up at the extractor

 

kitchen-hood

Extractor hood and pendant lights

 

kitchen-12

Custom fan pattern draining grooves

 

kitchen-06

The colour palette included repeated use of the 'grain' texture type, echoed throughout in subtly different forms

 

 

kitchen-08

'Waterfall edge' detail- the countertop continues uninterruped down the side of the units, simulating the cascade effect of a waterfall

 

kitchen-09

The spotlights provide focused working light

 

kitchen-10

The facets of this subway tile catch the light in different ways

 

kitchen-11

The Beech countertops and shelving echo again the 'grain' of the floor and carpet

 

 

 

 

 

Additional Storage Cabinetry

 

 

steps-01

It was decided to create a narrow worktop to provide more work and storage space, at the customised width of 45cm (usually 60cm). This prevents the cabinetry getting in the way, and disrupting the flow of the room.

 

steps-02

New under cabinet lighting was incorporated, and the worktop is solid beech block.

 

steps-03

The finished cabinetry with red under-cabinet lighting

 

 

 

 

 

 

The Utility Area

 

 

upper-01

The utility zone before and after construction

 

upper-02

The boiler was accommodated within a customised carcass, matched on the other side to creat a more unified arrangement. The existing sink was undermounted, and shelves made from leftover worktop material.

 

upper-03

The boiler, and re-used sink (now undermounted)

 

kitchen-round-router

Creating a perfectly round cutout for the sink was done with a radial jig to achieve a good finish- mathematicics and geometry have come to life!

 

 

 

Undermount Sink- Hole and Draining Grooves

 

lawn-01

Here I attach two worktop sections with under-counter bolts, and oil the surface preparatory to cutting the sink

 

lawn-02

The first stage is a template sized slightly less than the sink itself

sink

The sink hole is cut, and the sink and tap installed

 

router-sink

Using a splayed jig set at a gradient so water drains to the sink, a half-round bit is used to form the grooves

 

underount

The grooves are sanded, oiled and ready for use

 

undermount-finished

And now, this kitchen is ready to function!

 

 

kitchen-02

 

Back to top